Maahanmuuttajayrittäjien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Ilmiö näkyy myös franchisingsektorilla, jossa jo 15 prosenttia yrittäjistä on maahanmuuttajia.
Maamme kaikista yrittäjistä 10,5 prosenttia oli maahanmuuttajia vuonna 2022. Tieto selviää Pellervon taloustutkimus PTT:n tammikuussa julkaisemasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yrittäjinä ja palkansaajina toimivia maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien yritystoiminta keskittyi erityisesti majoitus- ja ravitsemustoiminnan, kuljetuksen ja varastoinnin sekä hallinto- ja tukipalveluiden toimialoille.
Maahanmuuttajien merkitys yritystoiminnassa on tunnistettu myös franchisingsektorilla. Vuoden 2023 Franchising Barometrin mukaan jo 15 prosenttia kaikista franchisingyrittäjistä oli maahanmuuttajataustaisia, kun vielä kaksi vuotta aikaisemmin sama osuus oli 9 prosenttia.
– Franchising sopii hyvin yrittäjähenkisille maahanmuuttajille. Franchisingketjun valmis konsepti luo yrittäjälle hyvät onnistumisen mahdollisuudet ja helpottaa yrittäjäksi ryhtymistä, Suomen Franchising-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Vastamäki toteaa.
Franchisingyrittäjyys on vahva vaihtoehto
Yrittäjyys on maahanmuuttajille yleisempi työllistymisen muoto kuin valtaväestölle. Pellervon taloustutkimus PPT:n tutkimus kertoo, että vuonna 2022 työllisistä maahanmuuttajista 11,9 prosenttia toimi yrittäjinä. Valtaväestön keskuudessa yrittäjien osuus oli pienempi, 9,9 prosenttia.
Franchisingyrittäjyys luo maahanmuuttajayrittäjälle hyvät edellytykset itsensä työllistämiseen. Kattava alkukoulutus ja ketjun tarjoama tuki tuovat turvaa yrittäjyyden alkutaipaleelle ja antavat mahdollisuuden luoda menestyvää liiketoimintaa osana isompaa yhteisöä.
– Maahanmuuttajataustaiset yrittäjät ovat tärkeä, kasvava osa Suomen franchisingmarkkinaa ja luovat osaltaan kasvua ja uusia työpaikkoja, Vastamäki tiivistää.
***
Franchise News 5.2.2025