Koodarista kiinteistönvälittäjäksi: lohjalainen Mia Majasalmi löysi uuden uran yrittäjänä ja asuntokaupan ammattilaisena

Kiinteistömaailma Lohjan
yrittäjä Mia Majasalmi pitää lain kiemuroiden selvittämisestä, asiakkaiden
odotusten ylittämisestä, pyöräilemisestä sekä kaikenlaisista vimpaimista ja
moottoroiduista kulkupeleistä.

teksti: Anne Helenius, kuvat: Else Kyhälä

Kaikki sai alkunsa laskelmista, jotka lohjalainen matematiikan ja tietotekniikan maisteri Mia Majasalmi teki kyllästyttyään silloisentyöpaikkansa alituisiin organisaatiomuutoksiin. Projektipäällikkönä, koodarina ja ohjelmistoarkkitehtina työskennellyt Majasalmi oli aina halunnut ryhtyä yrittäjäksi, sillä työllä piti olla muutakin merkitystä kuin pelkkä palkkakuitti. Lisäksi hän halusi työn, jossa pääsisi itse päättämään ajankäytöstä ja siitä, mikä on hyödyllistä ja mikä ei. Asioihin perehdyttyään ja laskelmia tehtyään hän havaitsi, että kaikkien pienin alkupääoman tarve oli kiinteistönvälitysalalla.

”Menin LKV-kokeeseen, perustin oman yrityksen ja aloin pitää välitysliikettä, vaikkei minulla ollut mitään tietoa tai kokemusta alasta”, Majasalmi muistelee vuonna 2010 alkanutta kiinteistönvälittäjän uraansa.

Kokemusta Majasalmella ei ollut, mutta kovaa tahtoa ja tiedonhankintakykyä riitti sitäkin enemmän. Hän meni lohjalaisen marketin aulaan kyselemään ihmisiltä, olivatko nämä harkinneet kotinsa myymistä. Tällä tavoin Majasalmi sai hankittua perustoimeksiantokannan.

Ensimmäinen kauppa oli kuin hyppy suoraan altaan syvään päähän. Asiakkaana oli kymmenhenkinen perikunta, jolla oli asunto-osake Helsingissä. Perikunnan osakkaina oli monen taustaisia ihmisiä eri puolilta maailmaa ja kauppaa hoitava henkilö kuluttajavalituslautakunnan jäsen. Moni välittäjänuransa juuri aloittanut olisi saattanut antaa periksi, mutta Majasalmi otti lakikirjan käteensä ja otti selvää, kuinka kyseisen asunnon myynti tuli hoitaa oikeaoppisesti.

”Luotin siihen, että osaan hankkia tietoa – oikeaa tietoa. Tiedonhankinta on sellainen taito, että jos sen osaa, silloin osaa mitä vain”, Majasalmi toteaa.

Nykyään lakiasiat ovatkin se välitystyön osa-alue, josta Majasalmi pitää eniten.

”Heti, kun tulee jokin erikoisempi ongelma, sen selvittäminen on minun lempilapseni.”

Kiinteistömaailmasta buustia yritystoimintaan

Pari vuotta yksityistä välitysliikettä pyöritettyään Majasalmi kyllästyi pieneen piiperrykseen, ja halusi alkaa kasvattaa liiketoimintaansa. Hän hakeutui yrityksineen Kiinteistömaailma-ketjuun vuonna
2012, ja pian alkoi tapahtua: asiakkaita ja työntekijöitä tuli heti paljon enemmän.

”Brändin hyvä maine, markkinointi, tarjouskauppa, yhteismyynti, loistava apu lakiasioissa ja alan parhaat tietojärjestelmät”, Majasalmi luettelee syitä siihen, miksi Kiinteistömaailma on kiinteistövälitysalan yrittäjälle paras ketju.

Entisenä it-nörttinä Majasalmi on ollut antamassa konsulttiapua Kiinteistömaailman digihankkeissa. Hän haaveilee virtuaalitodellisuudesta, jossa asiakas voisi kävellä eri kaupungeissa, avata
ovia ja pistäytyä sisälle tutustumaan eri koteihin, ja tunnelma olisi aito tuoksuja myöten. Vaikka teknologia onkin nykyään jo aika pitkällä, nimenomaan tuoksujen kemiallinen kehittäminen ei kuitenkaan vielä ole sillä tasolla, että virtuaalisesta asuntoesittelystä saisi samanlaisen elämyksen kuin oikeassa asunnossa käymisestä.

”Arvioisin, että ehkä vuonna 2050 tällainen virtuaalimaailma voisi olla mahdollinen”, Majasalmi ennustaa unelmansa toteutumista.

Eniten kiinteistökauppaa Lohjalla

Mia Majasalmen mukaan korona-aika on ollut Lohjalle eduksi siinä mielessä, että ihmiset ovat taas löytäneet kehyskunnat asuinpaikoikseen. Etätyön lisääntyminen tuo jatkossakin Lohjalle uusia asukkaita, kun joka päivä ei tarvitse ajaa töihin ja jonottaa ruuhkissa. Kiinteistömaailma Lohja myy eniten omakotitaloja alueella, ja Majasalmi haluaa auttaa varsinkin muualta muuttavia löytämään mieleisensä kodin vuoden 2021 asuntomessukaupungista.

”Ihan paras tunne on löytää asiakkaalle sellainen koti, jota tämä itse ei olisi osannut valita.”

Näytöille Majasalmi saattaa kesäaikaan ajaa auton sijaan 300-kuutioisella Vespalla tai polkupyörällä. Hänen viimeisin hankintansa on sähköpotkulauta, jolla myös Kiinteistömaailma Lohjan välittäjät voivat hoidella nopeat pyrähdykset kaupassa tai pankissa.

”Rakastan kaikkia härpäkkeitä ja hilavitkuttimia. Minulla on kaiken maailman adapterit ja mökillä Kainuussa mönkijä. Sähköpotkulaudan hankin, vaikka olin oikeastaan ostamassa uutta puhelinta”, Majasalmi kertoo ja nauraa päälle makeasti.

Mia Majasalmi ja lukkopolkimilla varustettu Neiti C ovat viettäneet runsaasti yhteistä aikaa Lohjanjärven ympäristössä. (Kuva: Else Kyhälä)

Teknisestä suuntautumisesta on kiinteistönvälittäjälle huvin lisäksi myös hyötyä. Omakotitaloa myyvä tai mielivä asiakas osaa arvostaa välittäjää, joka kykenee kertomaan vaikkapa maalämpöpumpun käyrien säätämisestä, energiaselvityksistä tai yläpohjan lämpöeristyksistä.

”Olen itse yhden talon rakentanut, joten osaan aika hyvin talo- ja kiinteistötekniikkaa”, Majasalmi toteaa.

Kalenterimerkinnät varmistavat vapaa-ajan

Kliseen mukaan kiinteistönvälittäjät ovat aina töissä. Niin Mia Majasalmikin oli, kunnes kokenut Kiinteistömaailman kollega vinkkasi, että kiinteistönvälitys on maratonlaji, ei sprinttikilpa. Sen jälkeen Majasalmi alkoi merkitä kalenteriinsa myös harrastukset, vapaapäivät ja lomat. Kun kalenterimerkinnöistä ei tingi, homma toimii, Majasalmi vakuuttaa:

”Espanjantunti on merkitty kalenteriin joka viikko, samoin spinningtunnit ja muut treenit.”

Majasalmen ykkösharrastus on pyöräily, ja tänä vuonna hän on sotkenut Neiti C:ksi kutsumallaan maantiefillarilla sekä kaupunkiajoon tarkoitetulla hybridipyörällään lähemmäs 3000 kilometriä.

”Pyöräily hoitaa minun aivojani. Kierrän Lohjanjärveä ympäri parin tunnin ajan ja se laukaisee stressin.”

Lisäksi Majasalmi tekee kajakkiretkiä ja käy kuntosalilla. Aikaaon riittänyt myös mökkeilylle, veneilylle, erilaisille moottoroiduille kulkupeleille sekä perheelle ja järven rannalla sijaitsevan unelmakodin
hoitamiseen.

”Pitää olla muutakin elämää kuin olla välittäjänä.

”Mia Majasalmen mukaan kiinteistönvälitys on projektinhallintaa, jossa on tärkeää hahmottaa kokonaisuus ja arvioida, mitä kannattaa missäkin vaiheessa tehdä. (Kuva: Else Kyhälä)