Kotipizza-yrittäjä Pinja Paasimaa: ”Yrittäjyys on johtamista”

Yrittäjyys ei katso ikää, mutta ei ole kuitenkaan aivan arkipäivää, että 21-vuotias nuori lähtee kokeilemaan siipiään yrittäjänä varsin lyhyellä työkokemuksella. 22-vuotias Kotipizza-yrittäjä Pinja Paasimaa on kuitenkin esimerkki tällaisesta tuhkimotarinasta, jonka mahdollisti rohkeus yrittää, intohimo ja rautainen asenne tekemistä kohtaan.

Pinja Paasimaa aloitti työskentelyn Oulussa Kotipizza Hallituskadun toimipisteellä ensin siivoojana ja sitten kassalla hänen ollessaan lukion 2. luokalla. Lukion ohella aloitetut työt jatkuivat myös Paasimaan valmistuttua ylioppilaaksi vuonna 2017, jolloin hän työskenteli Kotipizza Toppilan toimipisteellä ensin leipurina ja myöhemmin vuoropäällikkönä. Nuoresta iästään huolimatta hän ei pelännyt ajatusta yrittäjyydestä ja sen tuomasta vastuusta, vaan näki sen haasteena ja mahdollisuutena elämänmuutokseen. Vuonna 2020 ajatukset alkoivat konkretisoitumaan, kun Kajaanista avautui paikka uudelle Kotipizza-yrittäjälle. ”En ollut aikaisemmin erityisemmin haaveillut yrittäjyydestä, mutta olin työskennellyt Kotipizzalla pitkään ja kaipasin pientä muutosta elämään. Kotipizza oli ketjuna sen verran tuttu, ettei ajatus oman toimipisteen pyörittämisestä tuntunut kaukaiselta, vaan pikemminkin loogiselta ratkaisulta.”

Alku yrittäjänä on harvoin täysin ruusuilla tanssimista ja uutta asiaa on paljon. Myös Paasimaan yrittäjyyden alkutaipaleella oli paljon opittavaa, kuten taloushallinnollisia asioita. Paasimaa nostaakin ketjun tuen alusta asti suureen arvoon. ”Kun olimme Ketju.fi:n kanssa hoitaneet yrittäjärekrytoinnin ja ketjujohdon kanssa löytäneet liikepaikan Kajaanista, aloimme suunnittelemaan aloitusta. Alussa helpotti paljon toki se, että osasin pyörittää Kotipizzaa käytännön tasolla työkokemukseni kautta, mutta ketjun tarjoama tuki ja apu olivat sitäkin suuremmassa arvossa. Kotipizza-yrittäjyyden parhaita puolia onkin se, että meillä on aina ollut hyvin tiivis yhteistyö yrittäjien ja ketjujohdon välillä. Kiteytettynä sain rauhallisin mielin keskittyä omaan tekemiseen ja siihen mitä osaan, kun apu ja ohjeistus vaikean paikan tullessa oli  vain yhden puhelun päässä.”


Paasimaa painottaa, ettei hän koe valtavaa eroa yrittäjyyden ja aikaisemman työnteon välillä, mutta nostaa esiin kuitenkin erään seikan, jossa eron huomaa. ”Minulle yrittäjyys on aina näyttäytynyt johtamisena ja siinä pyrinkin kehittymään joka ikinen päivä. Aluksi, kun työskentelin yksin, piti opetella johtamaan itseäni ja myöhemmin, kun työntekijöitä on tullut lisää, on pitänyt myös oppia johtamaan muita. Onnistuminen ja hyvä työilmapiiri on pienistä asioista kiinni ja eteenkin hyvät vuorovaikutustaidot ovat avainasemassa. En kuitenkaan koe, että pelkästään minä johdan ravintolaa, vaan se on jokaisen työntekijän vastuulla ja kiitos kuuluukin jokaiselle siitä, että kaikki on sujunut niin loistavasti!”

Menestys tuo usein mukanaan halua tehdä ja saavuttaa lisää, ja tämä pätee myös Pinja Paasimaan tavoitteisiin yrittäjänä. Liiketoiminta on vakaalla pohjalla ja hän on ollut yksi monista Kotipizzan viimeaikaisista onnistujista, mutta Paasimaa unelmoi liiketoimintansa kasvattamisesta ja hieman muustakin. ”Tilanne on nyt hyvin vakaa ja kaikki menee varsin mukavasti, mutta olen persoonana hieman suorittajatyyppi. Aina siis löytyy parannettavaa ja olenkin ajatellut, että Kotipizzan saralla noin viiden toimipisteen pyörittäminen olisi tavoitteena. Tämä kuitenkin vaatii töitä, mutta onneksi ketjujohdolta on siihen saanut kannustusta esimerkiksi Kotipizzan kasvuyrittäjille suunnatun Mestariluokka-koulutuksen kautta, jossa ollaan puhuttu muun muassa liiketoiminnan kasvattamisesta. Muutkin alat toki kiinnostavat ja olen joskus ajatellut, että olisi hienoa omistaa useampi kiinteistö, joten ehkä myös kiinteistöala on tavalla tai toisella tulevaisuuden suunnitelmissa.”

Yrittäjän arki on usein kiireistä ja joskus voi olla vaikea istua alas ja hengähtää. Myös Paasimaa myöntää, että yrittäjyydellä on hintansa, mutta näkee tästäkin asiasta pääosin vain aurinkoisen puolen. ”Kyllähän sitä joskus ajattelee, että tämä vie paljon aikaa, mutta toisaalta aika lentää, kun tekee jotain mitä rakastaa. Jos tästä oikeasti tykkää hyvin paljon on yrittäjyys hyvin palkitsevaa, eikä se tunnu työltä vaan enemmänkin harrastukselta. Tämä olisi myös ehkä asia, minkä sanoisin esimerkiksi nuorille aloitteleville yrittäjille, sillä asenteen tulee olla kunnossa tekemistä kohtaan. Toisaalta, vaikka yrittäjyys vie paljon aikaa ja arki on ajoittain hyvinkin kiireistä, löytyy itseltäni sille myös vastapainoa ja tapoja rentoutua. Nautin hyvin paljon matkustamisesta ja sitä pyrinkin tekemään hyvin paljon puolisoni kanssa. Olen jopa unelmoinut omasta pakettiautosta, jonka muuttaisin matkailuautoksi, mutta siinä projektissa on vielä suunnittelemista!”