M-ROOM-YRITTÄJÄ TIIA LAURILA:”FRANCHISINGYRITTÄJÄ EI OLE YKSIN”

Yrittäjyyteen lähteminen on usein monen eri asian summa. Unelmat, jonkun uuden kokeileminen tai vaikka muuttunut elämäntilanne voivat olla asioita, jotka saavat henkilön päätymään yrittäjyyteen. M-Room yrittäjä Tiia Laurila Ylivieskasta on oiva esimerkki siitä, miten muutokset elämässä voivat muuttaa ajatukset yrittäjyydestä todeksi.

Tiia Laurila aloitti työntekijänä M-Roomin Kokkolan toimipisteellä vuonna 2017. Koko työskentelemisen ajan hän pyöritti päässään ajatusta siitä, että olisi mahtavaa, jos hänen kotikaupunkiinsa Ylivieskaan tulisi myös M-Room. ”Asun Ylivieskassa ja kävin päivittäin töissä Kokkolassa, joten työmatkani oli noin 85 kilometriä yhteen suuntaan. Työmatka osoittautuikin hieman haastavaksi, kun tyttäreni aloitti koulun syksyllä 2019. Olin työskennellessäni tykästynyt ketjuun niinkin paljon, että aloin miettimään oman M-Roomin pyörittämistä. Mainitsin asiasta Tero Hellgrenille, jonka jälkeen idea alkoikin rullaamaan hyvin nopeasti ja äkkiä suunnittelimmekin jo Ylivieskaan ensimmäistä M-Roomia. En edes sen kummallisemmin miettinyt, että minusta tulee yrittäjä, sillä M-Room oli jo entuudestaan työympäristönä niin tuttu.”

Laurila avasi M-Roominsa hieman haastavaan aikaan, sillä kuukausi avajaisten jälkeen koronaviruspandemia alkoi jylläämään koko Suomessa. Haastavasta ajankohdasta huolimatta kaikki meni hänen mukaansa hyvin ja lasku yrittäjyyteen oli varsin pehmeä. ”Avasimme maaliskuun 2. päivä ja kuukausi siitä eteenpäin alkoi koko Suomessa koronatilanne kääntymään huonompaan suuntaan. Ketjun puolelta kaikki kuitenkin hoidettiin niin hyvin, että aloitukseni tuntui varsin helpolta. Oma liike on myös alusta lähtien ollut itselleni kuin toinen koti, joten sinne on aina ilo mennä huonompinakin päivinä. Uskon, että aloitus olisi voinut tuntua stressaavammalta tai haastavammalta, jos toiminta ei olisi ollut entuudestaan tuttua tai en rakastaisi sitä mitä teen.”

Onnistunut franchisingyrittäjyys vaatii vankkaa yhteistyötä ketjun ja yrittäjän välillä. Laurila mainitseekin useaan otteeseen kiitollisuutensa M-Roomia kohtaan ja kertoo näkevänsä franchisingyrittäjyydessä vain hyviä puolia. ”Heti alusta lähtien se tuki, minkä ketjulta olen saanut, on ollut mahtavaa. Muistan, kun liikettä avattiin ja miten helpolta kaikki tuntui, kun liiketilasta lähtien kaikki hoidettiin valmiiksi, ja minun piti vain odottaa, milloin pääsen aloittamaan. Franchisingyrittäjänä ei tarvitse olla hetkeäkään yksin, ja uutena yrittäjänä on hyvin vapauttavaa tiedostaa, ettei yksin tarvitse pärjätä. Meillä M-Roomilla pidetään tiiviisti yhtä ketjujohdon ja yrittäjien välillä, ja oli asia mikä tahansa, niin aina voi soittaa ja kysyä.”

Arki franchisingyrittäjänä saattaa olla ajoittain hektistä ja varsinkin uutena yrittäjänä tekemistä riittää. Laurilan yrityksellä menee loistavasti ja tavoitteisiin päästään joka kuukausi, mutta hän myöntää, että sillä on hintansa. ”Teen käytännössä 6 kertaa viikossa 8 tuntisia työpäiviä,
joten töitä tosiaan riittää. Nautin kuitenkin asiakkaitteni palvelemisesta ja yritykseni pyörittämisestäni niin paljon, että se tuntuu jopa enemmän harrastukselta, kuin työltä. Työntäyteisille viikoille on kuitenkin hyvä olla myös vastapainoa, ja sitä saankin ulkoilemisesta ja perheen kanssa ajan viettämisestä. Työ pitää minut kiireisenä, mutta niin pitää onneksi myös perheeni koirat mukaan lukien.”

Laurila kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseensa, mutta hänellä on kuitenkin tavoitteita myös tulevaisuudelle. ”Toimin käytännössä yksin toimipisteessäni ja vaikka se on toiminut tähän mennessä varsin hyvin, olisi jossain vaiheessa mahtavaa saada mukaan toinenkin työntekijä. Tämä olisi myös iso osa toista haavettani, mikä on toisen toimipisteen avaaminen. Meillä käy paljon asiakkaita lyhyen matkan päästä Kalajoelta ja he usein sanovat, että olisi hienoa, jos sinnekin jossain vaiheessa tulisi M-Room. En ota tästä asiasta sen enempää stressiä, mutta pidän sen kuitenkin jatkuvasti korvan takana, mikäli jossain vaiheessa tämä olisikin mahdollista.” Laurilan kanssa jutellessa hänen motivaationsa ja intohimonsa yritystään kohtaan viestivätkin siitä, että todennäköisesti tulemme vielä jossain vaiheessa näkemään myös Kalajoella M-Roomin toimipisteen.