Puheenvuorossa Lari Karjula: Mitkä asiat haastavat ketjuyrittäjien hyvinvointia – ja miten ne ratkaistaan? 

2020-luvun työelämä on mennyt kompleksisemmaksi ja suoraan sanoen haastavammaksi, kirjoittaa yrittäjä, lääkäri ja business coach Lari Karjula.

Mitkä asiat haastavat ketjuyrittäjien hyvinvointia – ja miten ne ratkaistaan?

2020-luvun työelämä on mennyt kompleksisemmaksi ja suoraan sanoen haastavammaksi. Maailman myllerrykset näkyvät jokaiselle ihmiselle ja yritykselle, haasteita riittää edellisen perään ja kilpailun kiristyessä harva pääsee helpommalla.

Franchisingyrittäjyys ei ole immuuni niille haasteille, joita kohdataan missä tahansa työyhteisössä: Yrittäjät ovat kovilla ja jaksaminen on haastettuna valitettavan usein. Tänä aikana onkin kriittisen tärkeää tunnistaa, milloin yrittäjän tilanne muodostuu menestyksen pullonkaulaksi.

Yrittäjän suorituskyvyn ja jaksamisen tukeminen on mahdollisuus, johon tarttuvat tällä hetkellä ne toimijat, jotka haluavat pärjätä myös tulevaisuudessa. Vaikka kaikki franchisingyrittäjät eivät ehkä kaipaa tukea, sparria tai sytytystulppaa siihen suuntaan, riveissä on paljon niitä, jotka saavat siitä uutta virtaa kannattavan liiketoiminnan pyörittämiseen. 

Edelläkävijyys luo vetovoimaa ketjulle

Mitä jos ketjun ja brändin voimakas viesti olisikin, että meillä yrittäjä voi hyvin? Se ei tietenkään riitä mainoslauseena, vaan tarkoittaisi, että pahoinvointiin ja ylikuormitukseen tartuttaisiin ketjunkin toimesta aidosti. 

Ihmisiä ei tarvitse alkaa paapomaan, eikä sitä kukaan kaipaakaan. Välissä on kovempia vaiheita, ja välissä keveämpiä. Välittäminen ja huolehtiminen ei tarkoita kuitenkaan paapomista, vaan toisen nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi tulemista. Yksin jääminen on kenelle tahansa tässä elämässä kivuliasta, ja kipu korostuu haasteissa. Miten siis varmistetaan, että yrittäjään on aito yhteys ja tiukassa paikassa tätä yhteyttä voi tosissaan hyödyntää niin, ettei epätoivossa ja ahdistuksessa tarvitse jäädä itsekseen murehtimaan?

Mitä ihminen tarvitsee – ja niin tarvitsee myös franchisingyrittäjä? 

Autonomia

Omaehtoisuus on tutkitusti yksi ihmisen perustarpeista. Franchisingyrittäjä saa varmasti kokea paljonkin omaehtoisuutta. Missä kohdissa on sitten vaaranpaikat, jolloin yrittäjä kokee olevansa kädet sidottuna? Missä menee siis raja? Ketjumaisen toiminnan rinnalla muista korostaa yrittäjälle niitä asioita, joissa hän voi tehdä juuri niin kuin itse parhaaksi näkee.

Yhteisöllisyys

Yhteisöllisyys on perustarve, joka etenkin pienyrittäjillä on koetuksella. Moni jää yksin, ja siitä seuraa ymmärrettävästi haasteita. Miten ketju voisi nykyistä paremmin rakentaa yhteisöllisyyden tunnetta yrittäjille? Mikä tapa ja millaiset kohtaamiset tuovat lisäarvoa? Voiko ketju aktivoida sparripareja yrittäjien kesken?

Kyvykkyys

Mistä yrittäjä tietää osaavansa homman, viivan alle jäävästä tuloksesta? Jos onnistumisen ja kyvykkyyden kokemus näkyy pelkästään tuloksessa, homma on liian hataralla pohjalla. Ihminen tarvitsee palautetta, kannustusta, hyvän huomaamista – ja tässä ketjulla on mahdollisuutensa. 

Millä mallilla yrittäjä voisi saada nykyistä enemmän palautetta? Kiinnostus yrittäjää kohtaan on itsessään bensaa liekkeihin. Mitä tapahtuukaan, jos ketjun suunnalta nähtäisiin vielä enemmän se hyvä, jota yrittäjä tekee?

***

Lari Karjula / Hälsa Oy

Yrittäjä, lääkäri ja business coach Lari Karjula on mukana ketjujohtajien seminaari- ja verkostoitumistapahtuma Franchise News Dayssa 1.10.2024. Tilaisuus on ketjujohdolle maksuton.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan tästä.