Pancho Villa -yrittäjä Mirko Lännenpää: ”Uskalla yrittää”

Ravintola-alan yrittäjyys tuntuu ulkoapäin katsottuna täysin itsestäänselvyydeltä, kun tietää Mirko
Lännenpään historian ennen Pancho Villa -yrittäjyyttä. Työkokemukset muun muassa Hesburgerin esimiestehtävistä ja S-ryhmän johto- ja kehityspuolelta yhdistettynä hotelli- ja ravintola-alan tutkintoon antoivat mitä mahtavimmat valmiudet Lännenpään yrittäjäuralle.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi kiinnostus ja
yrittäjähenkinen asenne pohjustivat Lännenpään transitiota korporaatiomaailmasta yrittäjyyden pyörteisiin.

”Tein 7 vuoden työuran ensin
Hesburgerilla esimiestehtävissä vuoteen 1999 asti, jonka jälkeen olin SOK:lla kehityspuolella 3 vuotta ja Osuuskaupan johtotehtävissä 10 vuotta.
Hesburgerilla työskennellessäni sain ensikosketuksen ketjuyrittäjyyden maailmaan, josta on ollut toki suuri hyöty myös ravintola-alan yrittäjyyttä ajatellen.”

Vuonna 2012 Lännenpään ajatukset yrittäjyydestä muuttuivat todeksi, kun hän perusti ensimmäisen yrityksensä nimeltään Taplause. Taplauseen liiketoiminta perustuukin Lännenpään erikoisosaamiseen, eli johtamiseen, jonka työkaluna toimii asiakkaan ja henkilöstön parempi kuuleminen. Usein myös yrittäjällä nälkä kasvaa syödessä ja 7 vuotta myöhemmin Lännenpään hyvä ystävä ja työkaveri, joka on myös hänen yhtiökumppaninsa, mainitsi ajatuksesta lähteä Pancho Villa -yrittäjyyteen mukaan.

”Jos totta puhutaan, ajattelin etten palaa ravintola-alalle pitkän työuran jälkeen enää ikinä, mutta toisin
kävi. Mieleni muuttui nopeasti, kun ketjuun ja sen toimintatapoihin tutustui ja huomasi, että tässä ketjussahan johdetaan ja hoidetaan asioita erinomaisesti. Pancho Villasta välittyi heti rento fiilis ja tekemisen meininki ja tuntui siltä, että siellä ravintolakokemus oli ensiluokkainen. Kaikki nämä seikat
yhdessä loivat sellaisen tunteen, että tässä olisi upeaa olla mukana ja tätä olisi kiva ”harrastaa”. Tästä sai alkunsa vuonna 2019 Tampereen Hämeenkadun Pancho Villa, joka on minun Pancho Villa -urani ensimmäinen laatuaan.”

Hämeenkadun Pancho Villan avajaisista meni vain kolmisen kuukautta, kunnes Lännenpää yhtiökumppaninsa kanssa laajensi liiketoimintaansa ostamalla samaisesta kaupungista Satakunnankadun toimipisteen. Pancho Villan suhteen pyörät siis lähtivät pyörimään melko nopeasti, mutta lasku hektiseen franchisingyrittäjyyteen oli suhteellisen pehmeä.

”Fiilikseni yrittäjyydestä
ylipäätään sen aloitettuani on ollut vapaus ja lupa tehdä sitä, mikä tuntuu omalta. Niin ensimmäisen yritykseni, kuin Pancho Villankin osalta yrittäjyyden tuomia stressin aiheita on ollut, mutta niistä on selvitty sillä, kun yrittäjyys on alusta lähtien ollut niin törkeän kivaa. Yrittäjyyden alussa kuitenkin on omat haasteensa, kun heti kassavirtaa ei ole, vaan sitä pitää alkaa luomaan. Tämän asian suhteen ehkä myös yllätti ihmisten suhtautuminen yrittäjiin ylipäätään, sillä tuntui, että yrittäjistä vallitsi tietynlainen
oletus varakkuudesta tai suuresta menestyksestä. Nämäkin asiat osaa sivuuttaa, ja niistä pääsee yli kokemuksen ja vuosien avulla, mutta alkutaipaleella pienetkin asiat saattoivat tuntua hieman isommilta.”

Lännenpää on yrittäjänä varsin menestynyt ja myös horisontissa siintää kasvua ja onnistumisia. Pancho Villa ravintoloita hänellä on yhteensä 6 kappaletta ja lisää saattaa olla luvassa, vaikkei hän konkreettisia tavoitteita franchisingyrittäjyyden suhteen olekaan ikinä itselleen luonutkaan.

”Kun lähdin franchisingyrittäjyyteen mukaan oli päällimmäisenä mielessäni vain mielenkiinto
ja se, että saa tehdä jotain mistä nauttii, eikä tämä ole muuttunut mihinkään. En voi painottaa tarpeeksi intohimon tärkeyttä tässä hommassa ja sen varmaankin sanoisin henkilölle, joka harkitsee yrittäjyyden aloittamista. Toki yrittäjyydessä on omat epävarmuutensa, kun pitää itse vastata omasta toimeentulostaan ja uskaltaa tehdä se päätös lähteä yrittämään. Tällaiseen tilanteeseen franchisingyrittäjyydestä on kuitenkin suuri apu, kun ketjulta saa valmiin konseptin ja tärkeitä työkaluja menestykseen. Jos mietin omaa taivaltani yrittäjänä niin ehkä ainoa asia, minkä muuttaisin olisi se, että
tähän olisi voinut lähteä jo nuorempanakin. Se varmaankin kertoo aika paljon siitä, kuinka upeana asiana ja mahdollisuutena yrittäjyyden nään.”

Tulevaisuus näyttäytyy Lännenpään silmissä varsin valoisalta niin yrittäjyyden, kuin sen ulkopuolisenkin elämän näkökulmasta. Koronavirus toi omat haasteensa ravintola-alalle, mutta tästäkin Lännenpää ja Pancho Villa ovat kyenneet näkemään valoisat puolet.

”Koronavirus toi meille ja ravintola-alalle ylipäätään omat haasteensa, mutta me emme jääneet tuleen
makaamaan, vaan päätimme laittaa kakkosvaihteen silmään ja laajentua. Kun tästä tilanteesta toivottavasti pian päästään eroon niin suunta on meillä vain ylöspäin. Haastavatkin asiat tulee nähdä mahdollisuuksina ja niistä pitää pyrkiä etsimään ratkaisuja ja uusia toimintatapoja. Tämä periaate on aina ohjannut liiketoimintaani, mutta myös asennettani elämän suhteen.”