R-Kioski -yrittäjä Alen Jakupovic: Autoasentajasta kioskikauppiaaksi

Uusien tuulien kokeminen on usein yrittäjyydessä liikkeelle lyövä voima ja se voi joskus vaatia täydellistä alanvaihtoa. R-kioski-yrittäjä Alen Jakupovicin tie on vienyt hänet autoasentajasta menestyneeksi yrittäjäksi, mutta tämä siirtymä ei tapahtunut hetkessä. Unelma yrittäjyydestä ja vankka työmoraali kasvoivat kuitenkin hedelmää, kun aika oli oikea.

Alen Jakupovicin ensikosketus R-kioskiin tapahtui vuonna 2010, kun hän aloitti ketjussa myyjänä työskenneltyään aikaisemmin pitkään autoasentajana. Pohdinnan seurauksena hän tuli kuitenkin ymmärrykseen siitä, ettei autoasentajan ura ole välttämättä hänen oma juttunsa, vaan kutsumus löytyy kaupan alalta. ”Vaikka työskentelin pitkään autoasentajana ja olin sille alalle kouluttautunut, niin jotenkin tiesin sisimmässäni, että kutsumukseni löytyy kaupan alalta. Yrittäjyys on aina ollut yksi unelmistani, mutta ajattelin, että aluksi olisi hyvin tärkeää saada kokemusta alalta ylipäätään. Juurikin se kiinnostus alaa kohtaan ja työkokemuksen tarve veivät minut R-kioskille myyjäksi vuonna 2010.”

Työkokemusta karttui ja samalla Jakupovicin rakkaus R-kioskia kohtaan kasvoi. R-kioskin ja Careerian yhteistyössä järjestetty R-kioski Trainee -koulutusohjelman tarkoitus on kouluttaa ketjun myyjistä kioskikauppiaita. Jakupovicille kyseinen koulutusohjelma oli kuin täydellinen paketti ja noin 9 kuukauden koulutusjakson jälkeen taskussa olikin valmiuksia toimia R-kioski-yrittäjänä, mutta myös yrittäjyyden ammattitutkinto. ”R-kioski Trainee -ohjelma oli minulle upea tilaisuus oppia uutta ja muuttaa unelmani yrittäjyydestä todeksi. Osasin melkein kaikki käytännön asiat kioskitoiminnasta, mutta oman yrityksen pyörittämisestä ei minulla ollut kunnollista kokemusta. Koulutuksessa oppi valtavasti tärkeitä asioita ja siellä todellakin vastattiin niihin kysymyksiin, mitä aloittelevalla kioskikauppiaalla saattaa olla.”


Yrittäjäpaikka löytyi nopeasti Espoon Lähderannasta ja Jakupovicin unelma yrittäjyydestä kävi viimeinkin toteen. Yrittäjyyden alkutaival osoittautui varsin mutkattomaksi ja voi sanoa, että hyvä valmistautuminen ja jatkuva halu oppia uutta helpottivat sitä merkittävästi. Tähän yhdistettynä ketjun vankka tuki ja informatiivinen ohjeistus pohjustivat menestystä heti alusta lähtien. ”En kokenut muutosta myyjästä kauppiaaksi oikeastaan yhtään haastavana. R-kioski oli ympäristönä ja ketjuna työkokemuksen kautta niin tuttu, että jatkoin toimintaani kauppiaana täysin samoilla periaatteilla kuin myyjänäkin. Ketjusta oli myös aluksi ja on edelleen erittäin suuri apu, sillä meillä R-kioskilla pidetään vankasti yhtä kioskikauppiaiden ja ketjujohdon välillä. Suosittelisin R-kioskia milloin tahansa aloitteleville franchisingyrittäjille, sillä olen todellakin pitkän historiani aikana rakastunut tähän ketjuun ja on hienoa, että olen osa sitä.”

Matka yrittäjyyden alusta tähän päivään on ollut Jakupovicilla varsin tasaista ja hänen liiketoimintansa on hyvin vakaalla pohjalla. Espoon Lähderannan kioskin lisäksi hän pyörittää myös R-kioskia Kauniaisissa ja hänen kioskinsa työllistävät tällä hetkellä 7 työntekijää. Jakupovic ei mainitse sen ihmeellisimpiä tavoitteita tulevaisuudelle, mutta myöntää, että saavutettavaa vielä löytyy. ”Liiketoiminta ja kasvu ovat olleet varsin tasaista alusta lähtien, eikä yllätyksiä ole oikeastaan tullut. Tietenkin koronaviruspandemian alussa mietti, että vaikuttaakohan tämä nyt negatiivisesti liiketoimintaamme. Nopeasti kuitenkin huomasimme, että se saattaakin päinvastoin jopa olla meille positiivinen haaste, sillä pakettipalvelumme käyttö kasvoi huomattavasti, kun koronavirus kiihdytti nettikauppojen kassavirtaa. Tulevaisuutta ajatellen tavoitteeni on yksinkertaisesti menestyä ja ehkä se tarkoittaa useamman kioskin avaamista tai ehkä ei. Olen sen verran tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, etten ota tulevaisuudesta sen enempää stressiä.”

Alen Jakupovic on hieno esimerkki nöyryydestä ja loistavasta työmoraalista yrittäjyydestä puhuttaessa. Nämä kaksi asiaa hän nostaakin korkeaan arvoon ominaisuuksina, joita menestynyt franchisingyrittäjä tarvitsee. ”Mikäli joku franchisingyrittäjyydestä kiinnostunut kysyisi minulta neuvoa yrittäjyydestä, vastaisin varmaankin ensimmäisenä sen, että kiinnostuksen tulee olla suurta tekemistä kohtaan. Kiinnostuksen kautta on myös valmis jatkuvasti oppimaan uutta ja sitä yrittäjyys nimenomaan on. Pitää myös tietenkin olla valmis omistautumaan yritykselleen ja tekemään uhrauksia, sillä kyllä tämä vie aikaa. Onneksi vapaa-aika tuo vastapainoa kiireelle ja itsellä se vastapaino tulee esimerkiksi siitä, kun saan viettää aikaa perheeni kanssa.”