Taloasema -yrittäjä Mika Väisänen: ”Yrittäjyys on elämäntapa”

Yrittäjyys on monelle melkein kuin elämäntapa, eikä pitkään yrittäjänä työskennelleet usein näkisikään enää itseään tekemässä mitään muuta. Myös Taloasema -yrittäjä Mika Väisänen kertoo hengittävänsä yrittäjyyttä ja tuntee, että hän tekee juuri sitä, mitä hänen kuuluukin.

Mika Väisäsen ura lähtee liikkeelle hänen valmistuttuaan ammattikoulusta harmaana lama-aikana, jolloin töiden saaminen oli haastavaa. Väisänen valmistui vuonna 1989 elektroniikka-asentajaksi, mutta kun töitä ei omalta alalta löytynyt, suuntasi hän tiilitehtaalle lajittelemaan tiiliä. Tiilitehtaalta Väisänen suuntasi perheensä kautta erääseen kuljetusliikkeeseen töihin, ja tämän voikin nähdä sytyttimenä hänen yrittäjäurallensa.

”Työskentelin kuljetusliikkeessä ja jossain vaiheessa minulle ehdotettiin, että mitä jos perustaisit oman vastaavan yrityksen. Otin neuvosta vaarin ja perustinkin oman kuljetusliikkeeni vuonna 1994. Oman yrityksen perustaminen oli jollain tavalla jo tuttua, sillä olin jo aikaisemmin laittanut pystyyn oman toiminimen silloin kun olin armeijassa. Haasteita kuitenkin hieman riitti esimerkiksi kirjanpidossa, kun uutta terminologiaa oli opeteltava ja tuntui, ettei puhu ihan samaa kieltä. Kunnon perehtymisellä kuitenkin tästäkin selvittiin ja tajusi sen, ettei tämä mitään ydinfysiikkaa ole.”

Väisänen lähti laajentamaan yritystään myös muille toimialoille ja lopulta yrityksiä oli kertynyt kuusi. Hän myi yrityksistään viisi pois ja päätyi sitä kautta työskentelemään pörssiyhtiöön, jossa hän vietti seitsemän vuotta liiketoiminnanjohtajana. Samanaikaisesti hän kouluttautui ja suoritti EMBA-tutkinnon yliopistossa. Jossain vaiheessa kuitenkin yhtiön organisaatiorakenne alkoi tuntumaan Väisäsestä hieman hukuttavalta ja hän päätyi irtisanoutumaan ja viettämään sapattia seitsemän kuukauden ajan.

”Olin siinä pisteessä, että sapatti tuntui hyödylliseltä ja pohdiskelin, että mitähän sitä voisi ”isona” tehdä. Rehellisesti sanottuna franchising ei ollut missään vaiheessa edes kunnolla listallani, kun mietin uusia vaihtoehtoja. Täysin sattumalta törmäsin netissä Taloaseman ilmoitukseen, jossa kerrottiin Kuopiossa olevan yrittäjäpaikka auki. Minulla oli muutama kriteeri, jotka seuraavan toimialan olisi hyvä sisältää ja esimerkiksi toimialan stabiiliutta pidin hyvin tärkeänä seikkana. Halusin, ettei nousu -tai laskusuhdanne vaikuta bisneksen luonteeseen ja tärkeää oli myös se, että toimiala oli juurtunut markkinoille ja sitä voisi lähteä kehittämään. Aloin selvittämään toimialaa tarkemmin ja se kohtasikin kriteerini erinomaisesti.”

Franchisingyrittäjyyden hyvät puolet näyttäytyivät Väisäselle nopeasti, kun prosessi suunnitteluvaiheesta yrittäjyyden aloitukseen kävi nopeasti ja vaivattomasti. Hän onkin kiitollinen franchisingista ja verratessaan tilannetta siihen, että hän olisi lähtenyt yrittäjyyteen täysin yksin.

”Ketjuyrittäjyydessä hienoa oli heti alussa se resurssien määrä, jolla asioita voitiin edistää. Mikäli olisin lähtenyt täysin yksin yrittämään olisi päänvaivaa ollut huomattavasti enemmän. Meillä on Taloasemalla alan ammattilaisia tupa täynnä, jotka helpottavat meidän yrittäjien elämää niin yrityksen alussa kuin arjessakin ylipäätään. Lähdin liikkeelle täysin alusta ja liikevaihto piti tehdä nollista, mutta ketjun kanssa vankalla yhteistyöllä ja tekemisen meiningillä homma saatiin rullaamaan nopeasti. Töitä tosiaan tehtiin kädet savessa ja sitä haluaisinkin painottaakin franchisingyrittäjyydessä. Vaikka ketjulta tulee valmis sapluuna ja liiketoimintamalli, jota toteuttaa niin kyllä tässä töitä on paljon tehtävä ja opittava toimialasta ja yrittäjyydestä jatkuvasti lisää.”

Väisäsen yrityksellä menee erinomaisesti ja tavoitteisiin franchisingyrittäjyyden suhteen on päästy. Liiketoiminnan kasvaessa työmäärä kuitenkin myös kasvaa ja Väisäselle se on tuonut niin sanotusti positiivisia ongelmia.

”Liiketoimintani on hyvin vakaalla pohjalla ja ainoa kysymys onkin tällä hetkellä se, kuinka kauan pärjään tässä yksin vaikka toki Taloaseman kirjanpitäjät ovatkin tukena päivittäisessä toiminnassa. Tulevaisuudessa on kuitenkin väistämätöntä se, että palkkaan tähän työntekijän avuksi, jotta työmäärää saa hieman jaettua ja sitä kautta liiketoimintaa sulavammaksi. Tavoitteena on tulevaisuudessa tietysti myös kasvattaa liiketoimintaa entisestään ja sen kautta laajentua. Isännöinti on kuitenkin toimialana hyvin vakaalla pohjalla, sillä ihmiset tulevat asumaan kodeissa aina ja tämän kautta tarvitsemaan isännöintiä. Saavutettavaa siis on vielä edessä yrittäjänä, mutta myös siviilielämässä, jossa minulla on projektina maatilan peruskorjaaminen vaimoni kanssa.”