
Vuoden verran McDonald’s-yrittäjänä toimineen Maarit Vepsäläisen mukaan McDonald’s-yrittäjyydessä on kyse ennen kaikkea johtamisesta. Pienen lapsen äiti asetti yrittäjäksi lähtiessään tavoitteekseen luoda organisaatioonsa selkeät roolit ja työnjaon, jotta yrittäjänä aloittaminen ja perheen yhteensovittaminen onnistuu.
Vaikka Vepsäläisellä on McDonald’s-yrittäjyyttä takana vasta 1,5 vuotta, on hänellä pitkä kokemus McDonald’sista, jossa hän on työskennellyt monipuolisissa tehtävissä vuodesta 1995 saakka. Ravintolatyöntekijänä aloittanut Vepsäläinen on toiminut ravintolapäällikkönä, konsulttina yhtiön operatiivisella osastolla ja markkinoinnissa. Hän on työskennellyt myös McDonald’s Suomen johtoryhmässä ja McDonald’sin pohjoismaisessa HR-organisaatiossa. Vuonna 2023 hän perusti yrityksen ja aloitti Tornion ja Rovaniemen Mäkkäreiden yrittäjänä. Se tarkoitti koko perheelle muuttoa pohjoiseen.
”Muutto pohjoiseen oli iso muutos, mutta myös positiivinen asia. Suomen pohjoisimmat McDonald’s-ravintolat ovat minulle todella mieluisia johtaa. Rovaniemen ravintolan johtaminen on osittain erilaista kuin muiden, koska siellä toimintaan vaikuttaa suuresti myös matkailu. Sesonkiluonteisuus vaikuttaa muun muassa henkilöstön saatavuuteen”, Vepsäläinen sanoo.
Loppuvuodesta 2024 Vepsäläinen aloitti yhteistyön Joulupukkisäätiön kanssa, ja näin Rovaniemen McDonald’s-ravintolasta tuli Joulupukin virallinen McDonald’s.
Onnistumisten takana osaava tiimi
Vepsäläisen mukaan Mäkkäri-yrittäjyydessä on kyse työnantaja- ja ketjuyrittäjyydestä.
”Sen pohdinnan jokainen aloittava yrittäjä varmasti tekee, minkälainen yrittäjyys hänelle sopii. Minulle sopi tällainen.”
Hän johtaa noin 130 hengen organisaatiota. Vuonna 2024 hänen yrityksensä työllisti ihmisiä 60 henkilötyövuoden verran. Työntekijöitä on monenlaisissa työsuhteissa: vakituisissa ja määräaikaisissa, kokoaikaisissa ja osa-aikaisissa. Koko henkilökunta on omilla palkkalistoilla, eikä vuokratyövoimaa tällä hetkellä ole.
Osaavan ja sitoutuneen avainhenkilötiimin rakentaminen ja selkeä työnjako yrittäjän ja tämän tiimin kesken on tärkeä onnistumisen edellytys”, Vepsäläinen kertoo.
Avainhenkilöillä Vepsäläinen tarkoittaa ravintolatoimenjohtajaa, ravintolapäälliköitä ja apulaisravintolapäälliköitä, myös koko vuoropäällikkötiimin rooli on ravintoloiden menestyksessä tärkeä.
”Olen tyytyväinen ja onnellinen siitä, millainen tiimi meidän ravintoloissamme työskentelee”, Vepsäläinen sanoo.
Vepsäläisen ravintolatoimenjohtaja Anssi Alaoja palkittiin tammikuussa Vuoden McDonald’s teko -tunnustuksella. ”Olen iloinen, että ketju huomioi Anssin ja Rovaniemen ravintolan. Viime vuosi piti sisällään paljon muutoksia, joiden läpi Anssi luotsasi tiiminsä onnistuneesti. Minulle yrittäjänä on tärkeää saada työskennellä luotettavan työparin kanssa henkilöstömme ja asiakkaidemme hyväksi”, Maarit Vepsäläinen sanoo.
”Minun roolini on tiimimme työnjaossa asettaa tavoitteet, viestiä, huolehtia oikeanlaisesta resursoinnista ja antaa tukea aina, kun sitä tarvitaan. Vahva organisaatio ja kyky asettaa konkreettisia tavoitteita niitä vastaavilla resursseilla sekä rohkeus delegoida ovat mahdollistaneet sellaisen roolin yrittäjänä, jota olen alusta saakka tavoitellut.”
***
McDonald’s 3/2025